~ El ball de diables ~

El Ball de Diables de Mataró és l'element de l'imaginari festiu mataroní que representa l'escena de l'infern i la lluita de l'Arcàngel Sant Miquel contra els diables tal com s'ha fet històricament a les festes tradicionals i populars de Catalunya.

​Els diables desfilen pels carrers vestits amb una indumentària pròpia, ballant al ritme del toc de tabals, mentre disparen carretilles des de la punta d'una maça que porten alçada per sobre el cap. La comparsa compta amb uns personatges concrets, que en un moment de la festa porten a terme el "ball parlat", que és la representació teatral de la lluita entre l'Arcàngel Sant Miquel i els diables.

(foto: Daniel Garcia Crespo)

Abanderat
Autor: Pere Masramon
Llucifer
Autor: Daniel Garcia i Crespo
Diablessa
Autor: Daniel Garcia i Crespo
Diables
Autor: Pere Masramon
Arcàngel
Daniel Garcia i Crespo
Àngel
Daniel Garcia i Crespo
Tabaler
Daniel Garcia i Crespo
Mostrar más

~ El ball parlat ~

El “ball parlat” és la reminiscència d'aquelles escenes teatralitzades de l'Edat Mitjana en les que es representaven la victòria de l'Arcàngel Sant Miquel envers els Diables, anomenat “acte sacramental”. Amb el temps, l'acte sacramental es va anar convertint en un ritual, en una litúrgia, en el marc o presentació d'una altra part de l'obra que s'hi va afegir amb posterioritat: els versots satírics.

El guió del ball parlat de Mataró és una adaptació d'un antic text del Ball d'en Serrallonga de Mataró, de l'any 1856, que es conserva a la Biblioteca de la Fundació Iluro. La trama es caracteritza per la  personificació dels 7 pecats capitals que s'enfronten a Sant Miquel, i conserva la posada en escena d'un Ball d'en Serrallonga: els diables es posicionen en dues fileres marcant un passadís, i Llucifer i Diablessa (el mal) es col·loquen en un extrem i l'Arcàngel Sant Miquel i l'angelet (el bé) a l'altre extrem.

(foto: Daniel Garcia Crespo)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now