top of page

~ El ball de diables ~

El Ball de Diables de Mataró és l'element de l'imaginari festiu mataroní que representa l'escena de l'infern i la lluita de l'Arcàngel Sant Miquel contra els diables tal com s'ha fet històricament a les festes tradicionals i populars de Catalunya.

​Els diables desfilen pels carrers vestits amb una indumentària pròpia i ballen al ritme dels tabals mentre disparen carretilles des de la punta d'una maça que porten alçada per sobre el cap. La comparsa compta amb uns personatges concrets que en un moment de la festa porten a terme el "ball parlat", que és la representació teatral de la lluita entre l'Arcàngel Sant Miquel i els diables.

(foto: Daniel Garcia Crespo)

~ El ball parlat ~

El “ball parlat” és la reminiscència d'aquelles escenes teatralitzades de l'Edat Mitjana, les quals representaven la victòria de l'Arcàngel Sant Miquel vers els Diables, anomenat “acte sacramental”. Amb el temps, l'acte sacramental es va anar convertint en un ritual, en una litúrgia, en el marc o presentació d'una altra part de l'obra que s'hi va afegir amb posterioritat: els versots satírics.

El guió del ball parlat de Mataró és una adaptació d'un antic text del Ball d'en Serrallonga de Mataró, del qual se'n conserva una versió escrita de l'any 1856 a la Biblioteca de la Fundació Iluro. La trama es caracteritza per la  personificació dels set pecats capitals que s'enfronten a Sant Miquel, i conserva la posada en escena d'un Ball d'en Serrallonga: els diables es posicionen en dues fileres marcant un passadís, i Llucifer i Diablessa (el mal) es col·loquen en un extrem i l'Arcàngel Sant Miquel i l'angelet (el bé) a l'altre extrem.

(foto: Daniel Garcia Crespo)

bottom of page